December 11, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πνοή Αλλαγής στα Τουριστικά Δρώμενα του Νησιού -

Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2017

Είναι τα μαθηματικά , ηλίθιοι …! -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2016

Ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ? -

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 2015

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ -

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2015

Τα πρόβατα ο Καθοδηγητής και η Σφαγή -

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2015

Γίνε η Αλλαγή -

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2015

“Οι πολιτικοί δεν αντέχουν να λένε αλήθειες αλλά μεταξύ μας ούτε και οι πολίτες αντέχουν να τις ακούν” -

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2015

Το παλιό και το καινούργιο -

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2015

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου Μόνο κάθε Τρίτη ανοιχτά ! -

Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2015

Δημόσιο ΙΕΚ στη Νάξο -

Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2014

Τα Τελικά Αποτελέσματα του Ά Γύρου των Δημοτικών εκλογών για τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες 2014 -

Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2014

Ευρωεκλογές 2014 Δημοσκόπηση Για Τη Νάξο -

Σάββατο, 10 Μαΐου, 2014

Τα Logs της Δημοσκόπησης για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων -

Κυριακή, 4 Μαΐου, 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ SUPER MARKET ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 1080,05 τμ -

Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2014

Η Καθαριότητα είναι Πολιτισμός στη Νάξο? -

Κυριακή, 27 Απριλίου, 2014

Ο Εμμανουήλ Βάβουλας στη «Νησιωτική Πολιτεία» -

Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2014

Το «colpo grosso” στην Eurobank ή πως κλεβουμε τα λεφτα των φορολογουμενων -

Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2014

Τέλος για την Eurobank; -

Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2014

Εσείς ποιον θα ψηφίσετε στις εκλογές για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; -

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2014

Επιδοτούμενα σεμινάρια εργαζομένων μαζικής εστίασης στη Νάξο με όφελος 200 ευρώ -

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2013

Νησιωτική Πολιτεία- Νίκος Μαϊτός

Tις αρχές και τους στόχους της παράταξής του, με την ονομασία «Νησιωτική Πολιτεία» – Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μαϊτός. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που έχει πλήξει τα τελευταία, ιδίως,χρόνια την πατρίδα μας, έχει ανατρέψει και εν πολλοίς κατεδαφίσει τις παραδοσιακές δομές σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας, αλλά και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Αλλαγές προτεραιοτήτων, πρακτικών, σχέσεων, αντιλήψεων. Κατακρήμνιση  κοινωνικών  δικαιωμάτων, υπερφορολόγηση, διεύρυνση  ανισοτήτων, απολύσεις, ανεργία, αβεβαιότητα.

      Σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όταν μάλιστα αλλάζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους (νόμος 3852/2010), εν μέσω κρίσης και μνημονιακών περιορισμών.

      Μετά τον ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’’ γίνονται πλέον ορατές οι αδυναμίες σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο, ειδικά στον πλέον πολυνησιωτικό Δήμο μας, αδυναμίες που δεν θεραπεύτηκαν και δημιουργούν συνεχώς λειτουργικά και ουσιαστικά προβλήματα και  προστριβές. Από την άλλη, βέβαια, ενισχύεται η έννοια του τοπικού προγραμματισμού (επιχειρησιακά και ετήσια προγράμματα) και του ευρύτερου σχεδιασμού (στο  πλαίσιο των περιφερειακών και λοιπών κοινοτικών προγραμμάτων) για τη διευκόλυνση της διατηρήσιμης ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης ανθρωπογεωγραφικής ενότητας, ευκαιρίες που δεν αξιοποιήθηκαν, όπως έπρεπε.

      Αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο μεγάλο όπλο, ιδιαίτερα σήμερα, που κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, ειδικά στις νησιωτικές χωρικές ενότητες, το μειονέκτημα της νησιωτικότητας μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, εφόσον οι τοπικές δυνάμεις έχουνσαφείς στόχους, ιεραρχημένες πολιτικές και δρουν προγραμματισμένα, με σοβαρότητα, γνώση και μεθοδικότητα, όραμα και ρεαλισμό.

      Πρωταρχικός στόχος μας είναι η θεμελίωση ενός σύγχρονου Δήμου, μιας ουσιαστικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ισχυρής, αδέσμευτης, παραγωγικής, ανθρωποκεντρικής και προσανατολισμένης στην εξυπηρέτηση του τόπου μας,  των κατοίκων και επισκεπτών του.

      Ενός Δήμου που θα λειτουργεί δημοκρατικά και αποτελεσματικά, θα οικοδομεί την αμφίδρομη επικοινωνία με την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη, που θα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα, θα μάχεται τις αναχρονιστικές πρακτικές του ρουσφετιού και του εφήμερου οφέλους, τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη υψηλών κοινωνικών στόχων.

      Ενός  Δήμου που θα αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη προάσπισης θεμελιωδών αρχών της συμμετοχικής  δημοκρατίας και της αλληλεγγύης σε καιρούς κρίσης, της αειφόρου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου μας και της καινοτόμου αξιοποίησης  του ανθρώπινου δυναμικού.

      Ενός Δήμου που θα σφυρηλατεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες μέσω:

     Της διαυγούς και άμεμπτης διαχείρισης των οικονομικών του σε όλους τους τομείς.

     Της δημοκρατικής και συλλογικής λήψης αποφάσεων, με αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και των συμβουλίων των χωριών.

     Του δημοκρατικού προγραμματισμού, μέσα από ένα πλατύ, ανοιχτό, χωρίς προαπαιτούμενα και τετελεσμένα κοινωνικό διάλογο.

     Της αποκατάστασης του κύρους του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και των αιρετών.

     Της ανάληψης συγκεκριμένων και ουσιαστικών πρωτοβουλιών, νομοθετημένων και μη, που θα του δώσουν στην πράξη τον ρόλο του Δήμου – Κυβερνείου.

      Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούν ιδανικό τόπο άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής, εφόσον σχεδιαστεί και επιχειρηθεί ένας ευρύτερος, στοχευμένος,  ρεαλιστικός,  ουσιαστικός προγραμματισμός, με κοινωνική συμμετοχή και τοπική κοινωνική συμφωνία.

      Η περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει την τύχη :

     Να διαθέτει ένα σημαντικό πρωτογενή τομέα παραγωγής ( γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία ) αναπτυσσόμενο μέσα σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, που παράγει και διαθέτει επώνυμα και αναγνωρίσιμα προϊόντα.

     Να έχει αναπτύξει αργά αλλά σταθερά το τουριστικό προϊόν της, κατακτώντας πλέον σημαντική θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς. Σημαντικό σημείο αναφοράς και το γεγονός  ότι η αργή αλλά σταθερή τουριστική ανάπτυξη, κράτησε το καθαρό προϊόν στα χέρια  ντόπιων επενδυτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να επενδύεται εκ νέου στον τόπο, και να μη διαχέεται γενικώς στα όρια της ελληνικής ή και της ευρωπαϊκής επικράτειας.

     Να διαθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό προϊόν, αυτόχθον, πρωτογενές, ιδιαίτερο, τόσο στο επίπεδο της καθημερινότητας, όσο και στο επίπεδο των μνημείων. Ένα προϊόν που δεν κατάντησε φολκλόρ, αλλά είναι ακόμα τρόπος ζωής.

     Να παρουσιάζει πληθυσμιακή σταθερότητα, αν όχι άνοδο τα τελευταία χρόνια.

     Να εμπλουτίζει την κοινωνική της δομή με νέους επιστήμονες και νέες επιχειρηματικές δυνάμεις,

     Να διαθέτει μία ακμάζουσα, ζωντανή και έτοιμη για προσφορά παροικία, ιδιαίτερα στη πρωτεύουσα.

     Να διαθέτει ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, με θαυμάσιες εναλλαγές του φυσικού και του δομημένου  τοπίου, μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

      Σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας, σήμερα αναπτύσσεται μια πολιτική  με κύρια χαρακτηριστικά της την ανυπαρξία οράματος και στόχου, που εμπλέκεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, του εφήμερου, του ελάσσονος, του επικοινωνιακού, του αντιαναπτυξιακού, του επιφανειακού.  Μια πολιτική που ως στόχο έχει την εξασφάλιση του μέλλοντος των προσωπικών αξιωμάτων  και της νομής της εξουσίας.

      Απέναντι σ΄αυτές τις διαχειριστικές παλαιοκομματικές πολιτικές, αντιτάσσουμε σήμερα την πολιτική πρωτίστως του διαλόγου, της συναίνεσης,  της συνεννόησης,  των κοινών στόχων και προτεραιοτήτων,  της σύμπραξης και της συμπόρευσης στον κοινό καθημερινό αγώνα.  Καλλιεργούμε  τη κουλτούρα του εθελοντισμού, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης.

      Με την εκλογή μας και την επανεκκίνηση του Δήμου επιδιώκουμε την παρέμβασή μας, κυρίως και σε γενικές γραμμές, στους ακόλουθους θεματικούς τομείς:

     Φυσικό και δομημένο περιβάλλον:

       Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που λιμνάζει,  με στόχο την προστασία της ιδιαιτερότητας του ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού αλλά και την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και χρήσεων γης.

     Έργα υποδομής:

§     Οριοθέτηση, αξιολόγηση και καθορισμό προτεραιοτήτων των βασικών έργων υποδομής και των ενδιάμεσων λύσεων (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδοποιία, διαχείριση νερού κ.λπ).

§     Ενίσχυση της ασφάλειας του υπάρχοντος ΧΑΔΑ για την αποφυγή ατυχήματος, επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του ΧΥΤΑ και σταδιακή μετατροπή του σε ΧΥΤΥ.  Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη δημιουργία κουλτούρας ανακύκλωσης.

     Υγεία :

§     Διασφάλιση της πλήρους και επαρκούς λειτουργίας της νοσοκομειακής  φροντίδας και της ενίσχυσής της σε έμψυχο και τεχνικό υλικό.

§     Επίσης, ανάπτυξη και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε κάθε κοινότητα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

     Εκπαίδευση και Πολιτισμός :

§     Αποτροπή της συρίκνωσης των σχολικών μονάδων και του περιεχομένου της εκπαίδευσης.

§     Πολύμορφη στήριξη της παιδείας.

§     Προβολή του μακροχρόνιου και πολυεπίπεδου πολιτιστικού προϊόντος του νησιού, του πολύχρωμου μωσαϊκού της σύγχρονης,  ιδιαίτερης καθημερινότητάς του.

     Κοινωνική  συνοχή και αλληλεγγύη :

Προτεραιότητά μας ο περιορισμός των συνεπειών της κρίσης, ιδιαίτερα στους πολίτες που πλήττονται περισσότερο.

§     Ίδρυση  γραφείου  ευρέσεως εργασίας και επιμορφωτικά σεμινάρια  για  ανέργους

§     Ειδική φροντίδα για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο.

§     Πρωτοβουλίες  για δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα, ξένες γλώσσες και εκμάθηση Η/Υ  για παιδιά οικογενειών με οικονομική αδυναμία και απομακρυσμένων χωριών.

§     Δημιουργία και ενίσχυση ομάδων προσφοράς στον πολιτισμό, στις ιατρικές υπηρεσίες, στην παιδεία, στη νομική υποστήριξη, στο περιβάλλον  κλπ

§     Στενή συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες με συλλογικότητες των συμπατριωτών μας που έχουν έδρα το νησί, την Αθήνα αλλά και οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα και στον κόσμο.

     Πρωτογενής  τομέας  :

       Ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της παραγωγής με πρωτοποριακές και σύγχρονες καλλιέργειες, εναρμονισμένες στο κλίμα και το έδαφος του τόπου μας και ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον, που δεν θα επιβαρύνουν και δεν θα δημιουργούν προβλήματα εξάντλησης των φυσικών πόρων. Στήριξη των νέων αγροτών, αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου και status, μετατροπή τους σε αγρότες- εμπόρους. Ενθάρρυνση, εκπαίδευση, βοήθεια.

     Δευτερογενής  τομέας  :

       Εδώ εντάσσεται και η επεξεργασία των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Επίσης, η αξιοποίηση της σμύριδας σε όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας, με εκδήλωση του πραγματικού ενδιαφέροντος του Δήμου,σε συνεργασία με τους σμυριδεργάτες.

Στήριξη της τοπικής βιοτεχνίας.

     Τριτογενής  τομέας  :

       Ενίσχυση κοινών προσπαθειών, πρωτοβουλιών και δράσεων με τους σχετικούς συλλογικούς φορείς, για  την ποιοτική και πλουραλιστική μορφή του τουριστικού προϊόντος, με κύριο στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης και  την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

     Κοινωνικά- Τοπικά Σύμφωνα παραγωγής και κατανάλωσης :

       Συνεργασία των τοπικών πρωτογενών παραγωγικών δυνάμεων με τους εμπορικούς και τουριστικούς παράγοντες της οικονομίας, για την προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Δημιουργία κουλτούρας ντόπιας παραγωγής και κατανάλωσης.

     Επιστημονικό Δυναμικό:

       Καταγραφή, ενεργοποίηση, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του νησιού, που ενεργεί στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους και της αλλοδαπής

     Νέα Γενιά:

§     Λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου νεολαίας.

§     Εκπαιδευτικά σεμινάρια για εργασιακή εξειδίκευση.

§     Συνεχής και ουσιαστική πληροφόρηση για επενδυτικά προγράμματα και του τρόπου αξιοποίησής τους.

§     Συμπαράσταση και βοήθεια σε κάθε νεανική πρωτότυπη παραγωγική  πρωτοβουλία για παραγωγή προϊόντων που απευθύνονται σε ευρύτερες  αγορές.

     Ορεινή Νάξος  και  Μικρές  Κυκλάδες :

§     Ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και δυνατοτήτων τους με την προώθηση του θεματικού τουριστικού  προϊόντος και με βασικά όπλα το περιβάλλον, τον μνημειακό πλούτο και τον σύγχρονο αλλά  και  τον  παραδοσιακό  πολιτισμό τους.

§     Αξιοποίηση  των  ιδιαίτερων  παραγωγικών  πλεονεκτημάτων τους  (κτηνοτροφία, αλιεία, ορυκτός πλούτος) και των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.

§     Διευκόλυνση της συμμετοχής τους στη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων, μεταφορά αρμοδιοτήτων στις κοινότητες και προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης.

     Χρηματοδότηση :

§     Διεκδίκηση  αύξησης της χρηματοδότησης  των δράσεων της νησιωτικής Τοπικής  Αυτοδιοίκησης (ιδιαίτερα τηςπολυνησιακής) και μεταφορά πόρων  από τον κρατικό προϋπολογισμό  απευθείας  στα  δημοτικά ταμεία.

§     Αναζήτηση και  διεκδίκηση χρηματοδοτικών επενδυτικών  προγραμμάτων και εργαλείων σε εθνικό και κυρίως σε κοινοτικό επίπεδο  για έργα και δράσεις του Δήμου  μέσω  εξειδικευμένων  συνεργατών.

§     Δημιουργία ειδικού Γραφείου και ενίσχυση των τεχνικών και μελετητικών υπηρεσιών του Δήμου.

          Οι παραπάνω αρχές, άξονες και στόχοι αποτελούν το βάθρο της δημοτικής κίνησης, την ίδρυση της οποίας εξαγγείλαμε πριν λίγες μέρες.

          Πρόκειται για μια αδέσμευτη από κάθε εξάρτηση δημοτική παράταξη που όχι μόνο δεν θα αναζητήσει αλλά και θα αρνηθεί κάθε ενδεχόμενη πρόθεση στήριξης από κομματικούς σχηματισμούς και κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με αυτούς ή με ποικίλα ιδιοτελή συμφέροντα.Μόνη εξάρτησή μας θα είναι τα προβλήματα του τόπου μας και της κοινωνίας.

         Παλιές συνήθειες κομματικών οργάνων ή εξωθεσμικών παραγόντων, αδιαφανείς επιδιώξεις και πρακτικές χρισμάτων είναι ξεπερασμένες και  προσβλητικές.

        Θεωρούμε αυτονόητο πως έχουμε τη δύναμη, τις γνώσεις και τη θέληση να διαχειριστούμε, ως πολίτες,  αυτόνομα την τύχη του τόπου μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον του και το μέλλον της νέας γενιάς, με βάση τις δικές μας ανάγκες και τις προτεραιότητες που  η ζωή θέτει  σήμερα.

         Επιδιώκουμε να διαχειριστούμε τη ζοφερή καθημερινότητα με συνεχή δουλειά, συντονισμό, αγώνα και αποτελεσματικότητα. Να χαράξουμε, να σχεδιάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μέλλον του νησιού μας σε άλλη βάση, σε άλλους άξονες και να δρομολογήσουμε ή να λύσουμε μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα. Η σημερινή εικόνα των νησιών μας δεν είναι αντάξια της ιστορίας και των δυνατοτήτων τους.

          Η «ιδεολογία» μας έχει όνομα:  Νάξος , Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα. Πέντε νησιά, πέντε δάκτυλα, ΜΙΑ γροθιά.

     Σήμερα απευθυνόμαστε σε κάθε ανοιχτόμυαλο, προοδευτικό και  δημιουργικό πολίτη, ιδιαίτερα στη νεολαία, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει και τον καλούμε να γίνει συμμέτοχος κι όχι απλά συνοδοιπόρος στην προσπάθειά μας.

     Σήμερα ιδρύουμε μια νέα δημοτική κίνηση με τις παραπάνω αρχές και στόχους που θα εξειδικευτούν σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και θα δημοσιοποιηθούν λεπτομερώς (με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χρονοδιάγραμμα δράσεων, κόστος και πηγές χρηματοδότησης).

     Σήμερα ξεκινάμε το συναρπαστικό ταξίδι του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας για το σήμερα και το αύριο του νησιού μας με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις των νησιών και καλούμε σε δημόσιο, οργανωμένο διάλογο και τις άλλες δημοτικές κινήσεις για τα προβλήματα των νησιών μας και των κοινωνιών τους.

     Σήμερα ανοίγουμε το δρόμο της δημοτικής συμμαχίας ΟΛΩΝ των Αξωτών και Μικροκυκλαδιτών.

     Σήμερα ξαναθερμαίνουμε το όραμα για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες που θέλουμε να κτίσουμε την επόμενη πενταετία, με προοπτική το 2020.

        Στηριζόμαστε στους ανθρώπους των νησιών μας, στους πολίτες, στους δημότες, στους κατοίκους και στους απόδημους. Αντλούμε δύναμη από την παρότρυνση, τις ιδέες, τις πρωτοβουλίες και τη δημιουργικότητά τους.

        Στις εκλογές του Μαΐου 2014 δίνουμε δυναμικά και ενωτικά το «παρόν» για ν’ αλλάξουμε τη ζωή και το μέλλον των νησιών μας.

v    Για μια νέα δημοτική αρχή και δράση, αντίστοιχη με τις ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής μας.

v    Για μια πραγματική στροφή στο μέλλον, που κάποιοι του «γύρισαν τις πλάτες».