October 1, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πνοή Αλλαγής στα Τουριστικά Δρώμενα του Νησιού -

Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2017

Είναι τα μαθηματικά , ηλίθιοι …! -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2016

Ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ? -

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 2015

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ -

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2015

Τα πρόβατα ο Καθοδηγητής και η Σφαγή -

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2015

Γίνε η Αλλαγή -

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2015

“Οι πολιτικοί δεν αντέχουν να λένε αλήθειες αλλά μεταξύ μας ούτε και οι πολίτες αντέχουν να τις ακούν” -

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2015

Το παλιό και το καινούργιο -

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2015

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου Μόνο κάθε Τρίτη ανοιχτά ! -

Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2015

Δημόσιο ΙΕΚ στη Νάξο -

Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2014

Τα Τελικά Αποτελέσματα του Ά Γύρου των Δημοτικών εκλογών για τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες 2014 -

Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2014

Ευρωεκλογές 2014 Δημοσκόπηση Για Τη Νάξο -

Σάββατο, 10 Μαΐου, 2014

Τα Logs της Δημοσκόπησης για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων -

Κυριακή, 4 Μαΐου, 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ SUPER MARKET ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 1080,05 τμ -

Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2014

Η Καθαριότητα είναι Πολιτισμός στη Νάξο? -

Κυριακή, 27 Απριλίου, 2014

Ο Εμμανουήλ Βάβουλας στη «Νησιωτική Πολιτεία» -

Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2014

Το «colpo grosso” στην Eurobank ή πως κλεβουμε τα λεφτα των φορολογουμενων -

Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2014

Τέλος για την Eurobank; -

Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2014

Εσείς ποιον θα ψηφίσετε στις εκλογές για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; -

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2014

Επιδοτούμενα σεμινάρια εργαζομένων μαζικής εστίασης στη Νάξο με όφελος 200 ευρώ -

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2013

Διοικητική αυτονόμηση των Μικρών Κυκλάδων ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Την αυτονόμηση των Μικρών Κυκλάδων και την επανασύστασή τους σε Δήμους ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιώργο Μιχελάκη. Όπως αναφέρει ο κ. Πουσσαίος, η ενοποίηση των Μικρών Κυκλάδων με το Δήμο Νάξου, μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη, κατέδειξε σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα όσον αφορά στην αποτελεσματική διοίκηση των μικρών νησιών που δε συνάδουν με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη ακολούθως:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Ερμούπολη, 7/11/2013
Αρ. Πρωτ. 113225/1955

ΠΡΟΣ: κ. Γιώργο Μιχελάκη
Υπουργό Εσωτερικών

Κύριε Υπουργέ,

Με το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» συστάθηκαν και λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων Δήμοι ανά νησί με εξαίρεση το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος αποτελείται από τα νησιά της Νάξου, της Δονούσας, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας και του Κουφονησίου και το Δήμο Θήρας, ο οποίος αποτελείται από τα νησιά Θήρα και Θηρασιά.

Η ενοποίηση των Μικρών Κυκλάδων με το Δήμο Νάξου, μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του Νόμου, κατέδειξε σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα όσον αφορά στην αποτελεσματική διοίκηση των μικρών νησιών που δε συνάδουν με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, αφού η αποτίμηση του εγχειρήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Μικρές Κυκλάδες εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν, παρουσιάζοντας ανάσχεση της αναπτυξιακής τους δυναμικής.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Δονούσα, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και το Κουφονήσι, έγινα κοινωνός των δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει αλλά και του καθολικού αιτήματος για αυτονόμηση των Δημοτικών Κοινοτήτων και την επανασύστασή τους σε Δήμους όπως συνέβη δίκαια με τα νησιά της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου, της Ανάφης, της Σικίνου, της Αντιπάρου, των Ψαρών, του Αγίου Ευστρατίου, της Τήλου, της Μεγίστης και της Χάλκης με την αρχική εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο πλαίσιο της αρχής «ένα νησί, ένας Δήμος».

Είναι τουλάχιστον τραγική η διαπίστωση της κατάρρευσης των υπαρχόντων υποδομών από έλλειψη συντήρησης και απουσία προμηθειών υλικών και μέσων, η μη απορρόφηση της ΣΑΤΑ λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, η παντελής απουσία δρομολόγησης και ένταξης νέων έργων, η μηδαμινή μέριμνα στους τομείς της υγείας, της παιδείας αλλά και των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και γενικά η υποβάθμιση των νησιών μέσω της μη δικαιοδοσίας υλοποίησης αποφάσεων για θέματα που αφορούν αποκλειστικά σ’ αυτά και λαμβάνονται από τα οικείες Δημοτικές Κοινότητες.

Κύριε Υπουργέ,

Γίνεται εξόφθαλμα αντιληπτό ότι μέσα από μια τέτοια συνένωση και δεδομένων των προβλημάτων που καλείται να επιλύσει ο Δήμος Νάξου μετά τη συνένωσή του με την ορεινή Νάξο, τη μεγάλη γεωγραφική έκτασή του αλλά και λόγω της δυσχερούς ακτοπλοϊκής πρόσβασης, καθίσταται αδύνατο να οικοδομηθούν ουσιαστικές λειτουργικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές δράσεις και μέριμνα στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με τη δυναμική που παρουσιάζουν λόγω και της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου αναφορικά με την επίλυση χωροταξικών και διοικητικών προβλημάτων η οποία θα βελτιώσει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ουσιαστική «επανεκκίνηση» του εγχειρήματος αυτού στο Νομό μας.

Ευελπιστώ πραγματικά η ευκαιρία που δίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο να καταστεί ουσιαστική για τις Μικρές Κυκλάδες οι οποίες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι με ελάχιστο προσωπικό αλλά και με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των υπηρεσιών του Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα τοπικά ζητήματα και να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω της κατάρτισης τοπικών σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού.

Άλλωστε αποδείχθηκε στην πράξη ότι η λειτουργία στους αντίστοιχους νησιώτικους Δήμους όπως αναφέρονται, αποδίδει αποτελέσματα και ως προς την εξυπηρέτηση των κατοίκων και ως προς την ανάπτυξή τους.

Με τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλετε προσωπικά στην υιοθέτηση και νομοθετικά της πρότασης για την διοικητική αυτονόμηση των Μικρών Κυκλάδων, είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Ν. Πουσσαίος
Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων